• Αρχική Σελίδα

ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος RES2H2 (2001-2007), το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς, σχεδίασε και υλοποίησε την πιλοτική εγκατάσταση για παραγωγή, αποθήκευση και εμφιάλωση υδρογόνου από αιολική ενέργεια.

Τα κύρια μέρη της εγκατάστασης είναι η μονάδα της ηλεκτρόλυσης, μία συμβατική δεξαμενή υδρογόνου (buffer), ο συμπιεστής υδρογόνου του ενός σταδίου, ο σταθμός πλήρωσης - εμφιάλωσης του παραγόμενου υδρογόνου και η δεξαμενή αποθήκευσης των μεταλλοϋδριδίων. Το βοηθητικό εξοπλισμό αποτελούν το κλειστό σύστημα ψύξης, το κλειστό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού, ο αεροσυμπιεστής και το κεντρικό σύστημα ελέγχου και καταγραφής δεδομένων. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της πιλοτικής μονάδας γίνεται από μια ανεμογεννήτρια του αιολικού πάρκου, την Enercon E-40, ισχύος 500 kW.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παραπάνω τμημάτων είναι αναλυτικά τα εξής:

Ηλεκτρόλυση: Έχει κατασκευαστεί στην Ελβετία και πρόκειται για μία αλκαλική ηλεκτρόλυση ονομαστικής ισχύος 25 kW και παραγωγής 0.45 kg/h (5 Nm3/h). Η θερμοκρασία λειτουργίας είναι στους 80°C, η πίεση λειτουργίας στα 19 bar, και ως ηλεκτρολύτης χρησιμοποιείται υδατικό διάλυμα ΚΟΗ 30% κ.β. Η αρχική καθαρότητα του υδρογόνου είναι 99.8 % κ.ο.. αλλά μπορεί να αυξηθεί, περνώντας από καταλυτικό αντιδραστήρα, όπου τα επίπεδα του οξυγόνου στο υδρογόνο φτάνουν τα 10 ppm. Επίσης το παραγόμενο υδρογόνο διανέμεται και σε ξηραντήρα για να κατέβει το ατμοσφαιρικό σημείο δρόσου του στους -40°C με τελική καθαρότητα 99.98 % κ.ο.

Συμβατική δεξαμενή υδρογόνου (buffer): Αποτελείται από 9 κυλίνδρους των 40 λίτρων (συστοιχία συνολικού όγκου 360 λίτρων), που αποθηκεύουν υδρογόνο ανάμεσα στα 10 και τα 18 barg. Έτσι διατηρείται σε λειτουργία ο συμπιεστής, ακόμα και αν η παραγωγή υδρογόνου διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα για πολλή ώρα.

Συμπιεστής υδρογόνου: Ο συμπιεστής υδρογόνου τριπλού μεταλλικού διαφράγματος έχει μόνο ένα στάδιο συμπίεσης, χάρη στη μέση πίεση παροχής της ηλεκτρόλυσης. Κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ και η ηλεκτρολογική του εγκατάσταση είναι αντιεκρηκτικού τύπου. Έχει ονομαστική ικανότητα 0.45 kg/h H2 (5 Nm3/h) για πίεση εισόδου 14 barg στους 40°C και για πίεση εξόδου 220 barg στους 65°C. Μπορεί να ανεχτεί ένα εύρος πίεσης στην είσοδο από 10 έως 18 barg, με αντίστοιχα μειωμένη ή αυξημένη ροή, οπότε η λειτουργία τείνει να «σταθεροποιηθεί» στη μέση τιμή των 14 barg. Ο ηλεκτρικός κινητήρας έχει ισχύ 5.6 kW (7.5 hp).

Σταθμός πλήρωσης - εμφιάλωσης υδρογόνου: Ο σταθμός αποτελείται από ένα σωλήνα με τρεις αναμονές σύνδεσης για μεμονωμένες φιάλες ή διατάξεις φιαλών. Στην παρούσα φάση, έχουν συνδεθεί δύο μεμονωμένες φιάλες και μια συστοιχία 12 φιαλών. Κάθε φιάλη έχει όγκο 50 λίτρων και χωρητικότητα 0.8 kg H2 (9 Nm3), οπότε η μέγιστη αποθηκευόμενη ποσότητα υδρογόνου υπό υψηλή πίεση (220 barg) είναι 11 κιλά  (126 Nm3). Το παραγόμενο υδρογόνο μπορεί να έχει καθαρότητα από 99.8 % κ.ο. (χωρίς καθαρισμό) έως 99.98 % κ.ο. (με καθαρισμό και ξήρανση).

Δεξαμενή μεταλλοϋδριδίων: Οι δεξαμενές μεταλλοϋδριδίων σχεδιάστηκαν στην Κύπρο, και κατασκευάστηκαν στη Βουλγαρία. Το σύστημα αποθήκευσης αποτελείται από 6 κυλινδρικές δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, που περιέχουν ένα κράμα μετάλλου τύπου AB5, με προσμείξεις La1-xCexNi5. Κατά τη διάρκεια της εξωθερμικής απορρόφησης υδρογόνου, οι δεξαμενές ψύχονται με κρύο νερό. Για την εκρόφηση του υδρογόνου χρειάζεται ζεστό νερό, που προέρχεται από έναν απλό θερμοσίφωνα ισχύος 4 kW. Το υδρογόνο διανέμεται με την ονομαστική ροή των 0.45 kg/h υδρογόνου για πίεση εκρόφησης στα 14 bar και θερμοκρασία 50-60°C.


Πληροφορίες: Δρ. Έλλη Βαρκαράκη, Χημικός Μηχανικός,
Τμήμα Τεχνολογιών Υδρογόνου e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Print

Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας (ΓΑΘ) για κλιματισμό χώρου

Η επιδεικτική γεωθερμική αντλία θερμότητας που έχει εγκατασταθεί στο ΠΕΝΑ χρησιμοποιείται για θέρμανση και κλιματισμό του οικίσκου του κόμβου «γεωθερμίας», όπου γίνεται και η επίδειξη της τεχνολογίας.

Το σύστημα αποτελείται από τα εξής υποσυστήματα:

1. Σύστημα Κατακόρυφων Γεωεναλλακτών:

  • 5 διπλοί πλαστικοί σωλήνες τύπου U (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας), διαμέτρου 40 mm, τοποθετημένοι εντός 5 γεωτρήσεων, βάθους 25 m έκαστη. Η απόσταση μεταξύ των γεωτρήσεων είναι περίπου 3m.
  • Υπόγεια σύζευξη των 4 σωληνώσεων σε 2 (μία προσαγωγής και μία επιστροφής) στην κεφαλή κάθε γεωεναλλάκτη.
  • Υπόγεια επέκταση πλαστικών σωλήνων μέχρι τους συλλέκτες.
  • Το δίκτυο των σωλήνων περιέχει μείγμα 70% νερού και 30% αντιψυκτικού (γλυκόλη).
  • Δύο συλλέκτες (προσαγωγής & επιστροφής) εντός φρεατίου επενδυμένου με μπετόν και με γυάλινη, υδατοστεγή και άθραυστη οροφή.
  • Κυκλοφορητής και δοχείο διαστολής εντός του οικίσκου γεωθερμίας.
  • Βοηθητικός εξοπλισμός: αυτόματος πλήρωσης, βαλβίδες ασφαλείας, βαλβίδες εξαέρωσης, κ.λπ.
  • Μετρητικός εξοπλισμός: θερμόμετρα, μανόμετρα, ροόμετρα.

2. Υδρόψυκτη αντλία θερμότητας.

  • ισχύς θέρμανσης: 16,9 kW (για θερμοκρασία νερού στο συμπυκνωτή 25 ºC / 30 ºC και στον εξατμιστή 6ºC/1ºC)
  • ισχύς ψύξης: 16,3 kW (για θερμοκρασία νερού στο συμπυκνωτή 30 ºC / 35 ºC και στον εξατμιστή 12 ºC / 7 ºC)
  • μέση τιμή συντελεστή ενεργειακής απόδοσης (COP): 4

3. Εξοπλισμός συστήματος θέρμανσης/ψύξης:

  • Κυκλοφορητής, δοχείο διαστολής, δοχείο αδράνειας.
  • Βοηθητικός εξοπλισμός: αυτόματο πλήρωσης, βαλβίδα ασφαλείας, κ.ά.
  • Μετρητικός εξοπλισμός: μετρητές παροχής, πίεσης και θερμοκρασίας.
  • Fan Coil ψυκτικής ισχύος 5,5 kWc (για θερμοκρασία νερού εισόδου/εξόδου 7/12 ºC) τροφοδοτούμενο από σωλήνες (δικτυωμένο πολυαιθυλένιο) διαμέτρου 20mm.
  • θερμοστάτης στο εσωτερικό του οικίσκου γεωθερμίας.

4. Ηλεκτρικός πίνακας (10 kVA).
Η γεωθερμική αντλία θερμότητας του κόμβου γεωθερμίας (εναλλάκτης εδάφους, υδρόψυκτη αντλία θερμότητας, σύστημα θέρμανσης-κλιματισμού χαμηλής θερμοκρασίας) παρέχει αποδοτική θέρμανση και κλιματισμό με χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα αντλεί θερμότητα από το έδαφος στους θερμαινόμενους χώρους, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αντλεί θερμότητα από τους κλιματιζόμενους χώρους προς το έδαφος.


Πληροφορίες:

Δημήτρης Μενδρινός, Μηχανικός Μεταλλείων -Μεταλλουργός, MEng (Γεωθερμία), ΜΒΑ

Τμήμα Γεωθερμίας

e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Print

Μονάδα Βιομάζας για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης 2

Μονάδα Βιομάζας για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης

Το εγκατεστημένο σύστημα έχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών θέρμανσης ενός κτιρίου από 200 έως 400 m2, ανάλογα με την ποιότητα της μόνωσής του και αποτελείται από:

  • σιλό αποθήκευσης καυσίμου, (κυλινδρικό, χαμηλού ύψους για επιδεικτικούς σκοπούς)
  • κοχλία μεταφοράς καυσίμου,
  • ενδιάμεσο δοχείο με έλεγχο στάθμης,
  • κοχλία μεταφοράς καυσίμου με διάταξη προστασίας από μετάδοση φωτιάς προς τα πίσω,
  • λέβητα βιομάζας με το θάλαμο καύσης και την επιφάνεια εναλλαγής θερμότητας, 20 έως 35 kW
  • καμινάδα,
  • δοχείο στάχτης και
  • διάταξη ηλεκτρονικού ελέγχου του συστήματος.

 Το σύστημα μπορεί να δεχτεί ως καύσιμο θρυμματισμένο ξύλο ή pellets (συσσωματώματα βιομάζας). Το καύσιμο μεταφέρεται με κοχλία μεταφοράς από το σιλό αποθήκευσης και πέφτει στο ενδιάμεσο δοχείο. Πριν από την είσοδο του υλικού στο δοχείο υπάρχει διάταξη προστασίας από μετάδοση φωτιάς προς τα πίσω (πυροστεγές καπάκι με ελατήριο και σερβοκινητήρα). Από τον πυθμένα του ενδιάμεσου δοχείου το υλικό μεταφέρεται με κοχλία στον καυστήρα. Το καύσιμο εισάγεται στο κάτω μέρος της χοάνης καύσης, στο κέντρο και «αναβλύζει» καθώς ωθείται.

 Η έναυση του καυσίμου γίνεται αυτόματα με θερμό αέρα (θερμοπίστολο). Η έναυση και στη συνέχεια η καύση παρακολουθούνται μέσω αισθητήρων θερμοκρασίας και τον αισθητήρα λ, στο θάλαμο καύσης και στα καυσαέρια. Ο αισθητήρας λ μετράει την συγκέντρωση του οξυγόνου στα καυσαέρια. Κατά περίπτωση υπάρχει μια επιθυμητή τιμή συγκέντρωσης οξυγόνου για την επίτευξη βέλτιστης καύσης. Έτσι ρυθμίζονται συνεχώς οι παροχές αέρα (πρωτεύοντος και δευτερεύοντος), ώστε να επιτυγχάνεται αυτή η επιθυμητή τιμή.

 Η ροή του καυσίμου είναι συνεχής. Το καιγόμενο υλικό προχωρεί ακτινικά προς την περιφέρεια της χοάνης, φτάνει στο χείλος ως στάχτη και πέφτει.

 Στην έξοδο των καυσαερίων υπάρχει ανεμιστήρας μεταβλητών στροφών, ο οποίος δημιουργεί αναρρόφηση εξαναγκάζοντας τον αέρα να περάσει από το θάλαμο καύσης ενώ παράλληλα διαμορφώνει τη συνολική παροχή του. Ο πρωτεύων αέρας παρέχεται υπό πίεση, μέσω ανεξάρτητα ρυθμιζόμενης παροχής, ενώ ο δευτερεύων λόγω αναρρόφησης, μέσω 2 επιστόμιων. Η αναλογία πρωτεύοντος/ δευτερεύοντος αέρα ρυθμίζεται ώστε οι τιμές του αισθητήρα λ να είναι οι επιθυμητές.

 Τα καυσαέρια φτάνουν στην έξοδο του λέβητα σε θερμοκρασία 180οC. Η στάχτη που πέφτει από την χοάνη μεταφέρεται με κοχλία στο δοχείο στάχτης.

 Το θερμό νερό που παράγεται στο λέβητα κυκλοφορεί στο δίκτυο θέρμανσης τροφοδοτώντας θερμαντικό σώμα και fan coil ενώ επίσης θερμαίνει νερό χρήσης σε θερμοδοχείο καλύπτοντας και τις ανάγκες θερμού νερού χρήσης του κτιρίου.

 Ένα τέτοιο σύστημα, ανάλογα με την ισχύ του λέβητα, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε θερμότητα σε κατοικίες, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κλπ. Όταν ένα τέτοιο σύστημα αφορά σε κτίριο ενταγμένο στον αστικό ιστό το καύσιμο που προτείνεται είναι τα pellets λόγω των σημαντικά μικρότερων απαιτήσεων σε χώρο αποθήκευσης και των σταθερότερων χαρακτηριστικών του καυσίμου. Οπότε προτιμάται και λέβητας σχεδιασμένος για το συγκεκριμένο καύσιμο. Επίσης υπάρχουν πολλές διαφορετικές λύσεις για την αποθήκευση του καυσίμου ανάλογα με τις δυνατότητες του κτιρίου.

  

Πληροφορίες:

Ιωάννα Παπαμιχαήλ, Χημικός Μηχανικός,

Τμήμα Βιομάζας

e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.';document.getElementById('cloak1128ac5aa9c39b5416a13710d1ef02c8').innerHTML += ''+addy_text1128ac5aa9c39b5416a13710d1ef02c8+'<\/a>';   

Print

Autonomous Hybrid Reverse Osmosis unit for seawater

The seawater desalination unit is driven by a hybrid power supply system consisting of 4 kWp photovoltaic system, a small wind generator of 900 W, a battery bank, charge controllers and two inverters of 1.5 kW and 4 kW, respectively. Reverse Osmosis unit The seawater reverse osmosis unit has a product water capacity of 130 lt hourly. In order to examine the performance of the unit and record keeping, analogue instruments of 4-20mA output are included. Τhe data is recorded in a software programme.

Print

Αυτόνομη Υβριδική Μονάδα Αφαλάτωσης Θαλασσινού Νερού 2

Αυτόνομη Μονάδα Αφαλάτωσης Θαλασσινού Νερού

Η μονάδα σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε από το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με 2 Ελληνικές εταιρείες με στόχο την αξιολόγηση και την προώθηση συστημάτων αφαλάτωσης με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η μονάδα αποτελείται από το υβριδικό σύστημα παροχής ενέργειας και τη μονάδα αφαλάτωσης Αντίστροφής Όσμωσης θαλασσινού νερού.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τoυ υβριδικού συστήματος παροχής ενέργειας είναι:

Εξοπλισμός                                 Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Συστοιχία Φ/Β                               3.96 kWp,

Ανεμογεννήτρια                            900 W, 24 V

Συσσωρευτές                                12 στοιχεία σε σειρά,1850 Ah/100h, 2V

Ελεγκτές Φόρτισης                       3, 45Α-24V

Μετατροπέας Ισχύος Ι                  4 kW, 24Vdc, 230Vac,

Μετατροπέα Ισχύος ΙΙ                   1.5 kW, 24Vdc, 230Vac,


Το φωτοβολταΐκό (Φ/Β) σύστημα αποτελείται από 3 υποσυστήματα (12 πανέλων) όπου το κάθε ένα συνδέεται με έναν ελεγκτή/φορτιστή. Τα Φ/Β πανέλα στηρίζονται σε μεταλλική βάση με τον κατάλληλο προσανατολισμό και μεταβαλλόμενη κλίση για την βέλτιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας καθ'ολη τη διάρκεια του έτους. Τρεις φορτιστές χρησιμοποιούνται για την προστασία του συστήματος των μπαταριών από υπερφόρτωση.  Η ανεμογεννήτρια (Α/Γ) ισχύος 900 W έχει το δικό της ελεγκτή/φορτιστή όπου ελέγχει την τάση από την γεννήτρια και προστατεύει τη μπαταρία από υπερφόρτωση. Το σύστημα των μπαταριών τροφοδοτείται από την Α/Γ και τα Φ/Β και κύριο στόχο έχει την παροχή σταθερής ισχύος από τις ΑΠΕ στην μονάδα αφαλάτωσης. Δύο μετατροπείς ισχύος, 1.5 kW και 4 kW αντίστοιχα, χρησιμοποιούνται για την μετατροπή της συνεχούς τάσης σε εναλλασσόμενη από τους συσσωρευτές στη μονάδα αντίστροφης όσμωσης. Ο πρώτος μετατροπέας παρέχει ισχύ στην αντλία τροφοδοσίας της μονάδας Αντίστροφης Όσμωσης (Α/Ο), ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα στο να προσφέρει ενέργεια σε βοηθητικά φορτία. Ο δεύτερος μετατροπέας ισχύος τροφοδοτεί την αντλία υψηλής πιέσεως της Α/Ο.

Η μονάδα Α/Ο Όσμωσης λειτουργεί σε κλειστό κύκλωμα παροχής θαλασσινού νερού. Το θαλασσινό νερό προσομοιώνεται με την μείξη νερού από το δίκτυο ύδρευσης με άλας. Το νερό αυτό αποθηκεύεται στη δεξαμενή αποθήκευσης του νερού τροφοδοσίας χωρητικότητας 1m3. Η αλατότητα του νερού τροφοδοσίας ανέρχεται στα 37,000 ppm TDS ενώ του παραγόμενου κυμαίνεται στα 240 ppm TDS. Η μονάδα Α/Ο έχει δυνατότητα παραγωγής 130 lt/h με βαθμό ανάκτησης 13% και πίεση λειτουργίας 53 bar.

Τα 2 βασικά φορτία της μονάδας αποτελούν η αντλία τροφοδοσίας και η αντλία υψηλής πίεσης. Μία αντλία ισχύος 470 W μεταφέρει το νερό τροφοδοσίας (θαλασσινό νερό) από τη δεξαμενή αποθήκευσης στη μονάδα Α/Ο. Το νερό τροφοδοσίας αφού περάσει από 2 φίλτρα, φίλτρο άνθρακα για την κατακράτηση του χλωρίου και 2 φίλτρα ασφαλείας 25μ και 5μ για την απομάκρυνση μικρών σωματιδίων, οδηγείται στην αντλία υψηλής πιέσεως και κατόπιν στις μεμβράνες. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος ανέρχεται στα 2.67 kW.

Δύο μεμβράνες σε σειρά, διαμέτρου 2", χρησιμοποιούνται για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Η άλμη εξέρχεται από τις μεμβράνες με υψηλή πίεση περίπου 3-4 bar χαμηλότερη της εισερχόμενης.

Ο έλεγχος και η λειτουργία της μονάδας γίνεται μέσω λογισμικού που αναπτύχθηκε ειδικά για τη μονάδα, ενώ τα μεγέθη που μετρώνται στο σύστημα αφαλάτωσης με αναλογικά όργανα είναι:

-           Θερμοκρασία νερού τροφοδοσίας, Θερμόμετρο

-           Πίεση πριν την αντλία υψηλής πίεσης, Πρεσοστάτης 0-20 bar, 4-20 mA, 24V

-           Πίεση μετά την αντλία υψηλής πίεσης, Πρεσοστάτης, 0-100 bar, 4-20 mA, 24V

-           Αγωγιμότητα παραγόμενου νερού, Αγωγιμόμετρο, 4-20 mA, 24V

-           Ροή παραγόμενου νερού, Ροόμετρο, 4-20 mA, 24V


Τα μεγέθη που μετρώνται στο σύστημα παροχής ισχύος είναι:

-           Ηλιακή ακτινοβολία

-           Ταχύτητα του ανέμου

-           Τάση ρεύματος στους συσσωρευτές

-           Ένταση ρεύματος στην έξοδο της Α/Γ, του Φ/Β και των συσσωρευτών

-           Ισχύς στην έξοδο των μετατροπέων ισχύος





Εικόνα 1 Απεικόνιση Λογισμικού, σύστημα παροχής ισχύος

Εικόνα 2 Απεικόνιση Λογισμικού, μονάδα αφαλάτωσης

Πληροφορίες:

Ευτυχία Τζέν, Μηχ. Μηχανικός, ΜSc Desalination Technology

Τμήμα Αιολικής Ενέργειας

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.



Print

 

cres_en pena_EN1 EPAN_EN